‘Ik ben helemaal niet zo van de spullen’

Hoe je de prijs bepaalt van tweedehands spullen? De vuistregel is: ongeveer een derde van de nieuwprijs, zegt Ben van Dulken, vrijwilliger bij kringloopwinkel Het Goed in Schijndel. We zijn in het Achterhuis, de grote hal waar alle gebruikte spullen binnenkomen. Elke vrijwilliger heeft zijn eigen stationnetje, wijst Van Dulken. „Zij is van de boeken, hij is van de meubelen, zij is van het servies.” Zelf zit hij geregeld bij ‘onderdelen’. Klokken, koffers, spiegels, strijkijzers: er ligt van alles rond zijn werkbank verzameld.

Vier ochtenden in de week helpt hij bij Het Goed, en is dan „overal” te vinden. Achter de kassa, in de winkel, bij de koffiecorner. „Hij is altijd vrolijk. En hij doet ontzettend veel. Zeker voor zijn leeftijd”, zegt filiaalmanager Hans van den Born. Of de journalist dat getalletje trouwens a.u.b. geheim wil houden, zegt Van Dulken. „Ik ben een bekendheid in de Nederlandse danswereld.” De dames met wie hij salsa en bachata danst, hebben geen idee hoe oud hij is.

Tien jaar geleden maakte zijn gevorderde leeftijd het hem lastig om werk te vinden, vertelt hij. Zijn ooglaserbedrijfje was over de kop gegaan, en tot overmaat van ramp had hij daarna ook zijn knie verbrijzeld. Omdat hij niet als een „Benidorm bastard” hele dagen op een bankje wilde slijten, kwam hij bij Het Goed terecht. Het contact met mensen vindt hij het leukste van het vrijwilligerswerk. Zo geeft hij graag advies aan klanten. „Als ik een ander kledingstuk mooier vind staan, zeg ik dat gewoon.”

Vandaag is het gezellig ouwehoeren met de collega-vrijwilligers in het Achterhuis. Troep waarvan Van Dulken vermoedt dat niemand het wil hebben, gooit hij in een container. De rest wordt opgepoetst, opgelapt en bestickerd. „Goed zo Anita”, roept hij als er gerinkel klinkt. „Laat maar lekker vallen!” Zij wordt er even later bij geroepen als hij een grote plantenpot aantreft. Wat moet het kosten? „Vier euro vijftig”, is haar oordeel. De journalist protesteert. „Dit soort vintage potten kost normaal gesproken mínstens dertig euro!” Van Dulken: „Ik maak er tien van.”

Eigenlijk is hij helemaal niet zo van de spullen, zegt hij. Er zijn vrijwilligers die zich in het begin nauwelijks kunnen inhouden en de halve winkel leegkopen, maar daar doet hij niet aan mee. Duurzaamheid vindt hij belangrijk. Hij heeft er nota bene voor gezorgd dat Het Goed in Schijndel plastic tasjes in de ban heeft gedaan. Maar hij is voornamelijk met weinig tevreden. Zijn bank en tv kocht hij bij Het Goed, verder niks. Al zag hij laatst wél een mooi kunstwerk van IKEA. „Die ene van een Amsterdamse gracht, met een rode fiets.” Die hangt nu pontificaal in zijn woonkamer.



Leeslijst